Mathias Sundin

Mathias Sundin inleder Warp Meetup med Christer Fuglesang på Epicenter.
Föreläsning
I korthet

Mathias Sundin är medgrundare och ordförande i Warp Institute, tidigare riksdagsledamot, TEDx-talare och internationell föreläsare och leder nu crowdfundingen för världens första privata rymdmission till en asteroid.

Tidigare föreläsningar

Urval av tidigare föreläsningar: Fastighetsföretaget Fabeges alla anställda på deras företagsdag i Sälen 2018, Fastighets AB L E Lundbergs ledningsgrupp, Jernkontorets konferens Metalliska material, JKL afterwork om innovation, Cyber Fraud Summit hos eBay i Salt Lake City, Blockchain Conference Stockholm, Internetdagarna om bitcoin och blockchain, Företagarnas konferens för förtroendevalda, TEDxNorrköping om hemligheten bakom innovation och World Frontiers Forum i Boston om att bygga ett community av optimister.

Sagt om föreläsningarna

Vi ligger ganska långt fram i vår förändringsprocess men är ändå ödmjuka inför det faktum att det är en ständigt pågående resa. Man blir aldrig färdig. Warp hjälpte oss att bredda våra perspektiv och se saker från andra vinklar. Ska vi vara ledande inom hållbar stadsutveckling krävs att vi ser helheten från alla framtida kunders perspektiv.

– Roger Ekström, vice vd, Fastighets AB L E Lundberg

En inspirerande resa in i den digitala framtidens möjligheter och utmaningar.

– Robert Bredberg, kommunchef Åtvidaberg
Bakgrund

2014 blev han världens första politiska kandidat att enbart ta emot kampanjbidrag i bitcoin. Mellan 2016 och 2018 var han ordförande i Sveriges första blockchainbolag, Goobit Group. De driver BTCX, som växlar bitcoin och andra krytovalutor. Under de åren ökade omsättningen från 4,5 till över 28 miljoner kronor och vinsten från nästan 0 till nästan 10 miljoner kronor.

2016 och 2017 var han mentor och jurydeltagare i XPRIZE Visioneers i Los Angeles som arrangerar tävlingar med mångmiljonpriser för att pusha fram utvecklingen inom rymd, alzheimer, cancer, artificiell intelligens, läsning, barns lärande och ökat tillgång till vatten.

2017 och 2018 deltog han som talare vid World Frontiers Forum vid Harvard och MIT som samlar ledande forskare, experter, företagare och andra för att bidra till att lösa FN:s globala mål för hållbar utveckling.


Tillsammans med Virgin-miljardären Richard Branson, Karin Nilsdotter, Daniel Johansson och astronauten Tim Peake.

Som ekonomisk-politisk talesperson med plats i finansutskottet stoppade han tillsammans med Ulf Kristersson, Emil Källström och andra regeringens planer på höjda skatter på företagare under hösten 2017.

Sundin presenterar ny rymdpolitik med Christer Fuglesang i riksdagen.
Vid en landad Falcon9 på SpaceX högkvarter i Los Angeles.

Under mandatperioden utformade han Liberalernas rymdpolitik som han presenterade med Christer Fuglesang i riksdagen. I det arbetet besökte han bl.a. rymdbasen Esrange utanför Kiruna, SpaceX i Los Angeles, Blue Origin i Seattle och deltog i European Space Agencys nätverk för parlamentariker. 2016 deltog han på International Astronautical Congress i Mexico där Elon Musk för första gången utförligt presenterade planerna på att kolonisera Mars. 2018 deltog Sundin vid uppskjutningen av flera Galileo-satelliter med hjälp av europeiska Arianeraketen från raketbasen i Franska Guyana.


Vid uppskjutningen av raketen Ariane 5 i Franska Guyana.
Framtid

Mathias Sundin leder nu Warp Institutes verksamhet.

Det största projektet är Warp Space Program, crowdfundingen av världens första privata mission till en asteroid, som utförs av svenska teamet Beyond Atlas. Missionen sker i två steg, där en första liten rymdfarkost skjuts upp under 2020. Den kommer ligga i omloppsbana kring jorden för att testa styrning, motor, kommunikation och navigering. Farkosten kommer åka inom några meter från diverse rymdskrot och fotografera det. Steg två, ungefär ett år senare, kommer vara en större rymdfarkost som efter en resa på ett år och nio månader når asteroiden 2016OH3, jordens extra minimåne.

Sundin är ofta anlitad föreläsare både i Sverige och internationellt. Han föreläser om digitalisering, teknik, innovation, exponentiell tillväxt och blockchain.

Kuriosa
 • Mathias Sundin har svenskt rekord i dörrknackning. Han knackade på 10001 dörrar i valrörelsen 2010.
 • 2014 blev han först i världen med att enbart ta emot bitcoin i sin personvalskampanj till riksdagen.
 • Under flera år drev hans Sveriges största blogg om amerikansk politik och har besökt alla amerikanska valrörelser sedan 2004, där han träffat Barack Obama, Bill Clinton, Hillary Clinton, Mitt Romney, John McCain, Donald Trump och många andra kandidater.
 • 2008 startade han ABBA fans for McCain och kampanjande för McCain en månad i Nevada, där han blev utsedd till bästa kampanjare och fick träffa kandidaten och hans fru före ett kampanjevent i Reno.
 • Han har varit en återkommande gäst i morgonsoffor, P1 morgon, Studio ett, Aftonbladet och Expressen för att kommentera amerikansk politik. 2012 var han en av tre i Svenska Dagbladets USA-panel inför presidentvalet.
 • 2012 kom han ut med den politiska thrillern Till varje pris om den svensk-amerikanske senatorn Mark Eriksson.
 • 1997 spelade han i Starcraft-SM, vann den första matchen med en zerglingrush, men förlorade sedan då det var den enda taktik han kunde. 2010 blev det revansch då han vann Starcraft-SM för politiker, ihop med sin bror, även då med en zerglingrush. Fortfarande den enda taktik han kan.
 • Runt millennieskiftet drev han spelsajten GamerInside som genomförde SM i Red Alert 2. 2001 var han förbundskapten för det svenska laget i det första World Cyber Games i Sydkorea.
 • Under partiledarvalet genomförde han och Liberalerna i Östergötland det första primärvalet någonsin i Sverige, inspirerat av primärvalen han besökt i New Hampshire.
 • Han har "dansat" i riksdagens talarstol för att uppmärksamma förslaget att ta bort danstillståndet. Något Aftonbladet tyckte var så roligt att de klippte ihop en "musikvideo".
I punktform
 • Riksdagsledamot i skatteutskottet, finansutskottet och utrikesutskottet.
 • Medgrundare och ordförande stiftelsen Warp Institute.
 • Ordförande blockchainföretaget Goobit Group AB.
 • Mentor & coach XPRIZE Visioneers, Los Angeles.
 • Medlem World Frontiers Forum, Harvard & MIT, Boston.
 • Medgrundare till två startups.
 • Tidigare kommunalråd i opposition.
Videoklipp