Warpeffekten –
om hur man förstår en accelererande utveckling och använder den för att påverka framtiden

Vad händer om man inte förstår hur snabbt teknikutveckling accelererar? Fråga Facit, Nokia eller Kodak.

Vad händer om man förstår Moores lag och warpeffekten? Fråga Bill Gates, Steve Jobs och Jeff Bezos.

Erbjudande: När ni bokar denna föreläsning får alla i publiken ett exemplar av Mathias Sundins nya bok Warpeffekten - så får vi en bättre framtid att komma snabbare.

Kodak uppfann digitalkameran, men satsade på att sälja kamerafilm.

Digitalisering och teknikutveckling är inte nya coola prylar eller senaste buzzwords. Att testa nya augmented reality-glasögon är bra och kul, men det säger dig inget om hur när de blir tillräckligt billiga och bra för att slå igenom och påverka samhället. Att en artificiell intelligens har vunnit över människor i nya spel är fascinerande, men berättar inte när ai får sådant genomslag att gamla företag och organisationer plötsligt försvinner till förmån för nya.

I den här föreläsningen förklarar vad vi som är de underliggande anledningarna till att teknikutvecklingen hela tiden accelererar, att kurvan böjs allt kraftigare uppåt. När man förstår det kan man se möjligheter före alla andra - och undvika misstagen.

Teknikutveckling är exponentiell. Vi tänker linjärt. Det är därför vi ser så mycket disruption.

En som förstod detta var Paul Allen. 1972 föreslog han för Bill Gates att de skulle bygga ett operativsystem ihop. Nej, sa Gates, dagens chips är för dåliga, säg till när nästa generation kommer ut. 1974 kom ett dubbelt så bra chip ut, helt enligt det vi idag kallar Moores lag. Världens viktigaste lag, som alldeles för få känner till. Gates och Allen satte igång och 1975 startade de Micro-Soft (jo, det stavades så då.)

Om du, ditt företag eller organisation på riktigt förstår denna exponentiella tillväxt kommer ni kunna ligga före kurvan.

Men att bara förstå teknikutvecklingen räcker inte, dess påverkan på samhället är minst lika viktig. Internet och digitaliseringen ger superkrafter till vanliga människor samtidigt som den släpper loss miljontals nya idéer runt om i världen. Dagens största företag startas nu i garage och studentrum. Gamla maktstrukturer hotas och de gamla metoderna för att behålla makten fungerar inte. Inte för politiker, företag eller organisationer.

Världens största företag startas idag i studentrum.

De som förstår både teknik- och samhällsförändringen är nästa makthavare, nästa miljardärer, nästa Gates, Jobs och Bezos.

Som riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson tillhörde Mathias Sundin makten och etablissemanget, men hans arbete med startups, självkörande fordon, exponentiella tekniker, drönare och blockkedjor gav honom insikten att störst chans att påverka finns utanför politiken. Det är genom att använda warpeffekten som den största möjlighet att förändra världen finns.

Hur man förstår och använder detta till sitt liv, företag eller organisation berättar han om i denna föreläsning. Som tidigare lärare utlovas en pedagogisk genomgång om hur vi alla har större chans än någonsin att vara med och forma framtiden.

Går att genomföra både som föreläsning för stor publik, eller workshop för en liten grupp.

Tillsammans med VRSverige erbjuder vi en station med virtual reality och augmented reality i samband med föreläsning eller workshop, som en tilläggstjänst. Ger en bra möjlighet att blanda grundläggande förståelse från föreläsningen med den senaste tekniken. Plus att det är kul!

Nyckelord:
 • Digitalisering.
 • Moores lag.
 • Exponentiell tekniktillväxt.
 • Innovation.
 • Entreprenörskap.
 • Artificiell intelligens.
 • Framtid.
 • Disruption.
 • Warpeffekten.
Passar för:
 • Att ge alla i organisationen en gemensam grundförståelse.
 • Branschdagar eller företagsdag för alla eller större grupp anställda.
 • Inspiration till innovation och minskad rädsla för framtiden.
 • Workshop, exempelvis inför strategidiskussion i styrelse eller ledningsgrupp.
Sagt om föreläsningen

Vi ligger ganska långt fram i vår förändringsprocess, men är ändå ödmjuka inför det faktum att det är en ständigt pågående resa. Man blir aldrig färdig. Warp hjälpte oss att bredda våra perspektiv och se saker från andra vinklar. Ska vi vara ledande inom hållbar stadsutveckling krävs att vi ser helheten från alla framtida kunders perspektiv.

– Roger Ekström, vice vd, Fastighets AB L E Lundberg

En inspirerande resa in i den digitala framtidens möjligheter och utmaningar.

– Robert Bredberg, kommunchef Åtvidaberg
Föreläsare

Mathias Sundin

Mathias är medgrundare och ordförande i Warp Institute, tidigare riksdagsledamot, TEDx-talare och internationell key note-talare.

Läs mer om Mathias
Boka

För att boka Warpeffekten – om hur man förstår en accelererande utveckling och använder den för att påverka framtiden, kontakta oss på hello@warpinstitute.com. Har ni inte valt datum ännu är möjligheten större att vi kan, men oavsett får ni snabba svar och utifrån det tar vi sen ett samtal och kommer överens om allt det praktiska.