Om Warp Institute

Föddes ur en frustration

Warp Institute föddes ur en frustration över att så många såg negativt på världen, trots dess överväldigande positiva utveckling. Bara det faktum att 137 000 människor lämnat extrem fattigdom varje dag sedan 1990, borde göra oss optimistiska. Och när det kommer till ny teknik hamnar diskussionen allt för ofta i något negativt. När kommer robotarna döda oss, i stället för hur många liv artificiell intelligens inom vården eller i självkörande bilar kommer rädda.

Istället för att gnälla om att folk är gnälliga, beslutade jag mig för att göra något åt det.

"Jag bjuder på lunch," sa jag till en grupp bekanta som jag visste delade denna frustration, “om ni tar med en A4 med idéer på vad vi ska göra.” Idéerna var många, men vi bestämde oss för att först se om någon annan tyckte våra tankar var intressanta. Vi ordnade en meetup med professor Danica Kragic som dragplåster och bjöd in en grupp bekanta.

Kvällens ögonöppnare för oss var inledningen med positiva nyheter. I tio minuter berättade vi om positiva saker som hade hänt senaste tiden. Ofta kopplade till ny teknik och forskning, men även statistik över världens utveckling, i Hans Roslings anda. I utvärderingen tyckte publiken att detta var det bästa på hela kvällen.

Vid den tredje meetupen, med Johan Norberg som föreläste om sin nya bok Framsteg, chansade vi och sa till folk att under den här timmen fick de inte vara negativa. Vi skulle enbart fokusera på det positiva, på möjligheter. De kunde ha blivit förbannade, rest sig och gått hem, men i stället skrattade de lite och nickade.

Make the Future Come Sooner

Warps slogan, och mission, är Make the Future Come Sooner. Få framtiden att komma snabbare. Därför inriktade vi diskussionerna efter meetupen kring just det. Hur kan man ta den kunskap man fått, för att påskynda en positiv utveckling. Diskussionerna blev annorlunda än vad de brukar bli. Det var en skön känsla att för en stund få bara fokusera på det positiva, utan att någon försökte komma på ett problem. Naturligtvis måste man också ha kritiskt tänkande, men att då och då också ha tillfällen där man inte staplar problem på varandra är minst lika viktigt.

Warp Institute hade hittat sin inramning, sitt mål. Vår roll är inte att lyfta fram problem, utan att visa upp möjligheter. Att våga fokusera enbart på det positiva, för att visa människor vilka möjligheter som finns.

Våra meetups växte nu snabbt. När vi pratade om solenergi med Sam Manaberi från TRINE var det nästan 100 personer i publiken och vår rymdmeetup med Christer Fuglesang drog 300 personer. Folk stod längs väggarna på Epicenter. Det var en upprymd känsla hos oss warpare.

Samma kväll bjöd vi för första gången in andra att bli delaktiga i Warp och ett par veckor senare samlades ett tjugotal personer som alla ville bli volontärer, eller Warp Volunteers som vi kallar det. När vi gick bordet runt och alla presenterade sig blev jag djupt imponerad. En hade varit chefredaktör för Computer Sweden, en annan doktorerade i hur vi skulle bo på Mars, en tredje var marknadschef på en startup och så fortsatte det. Den ena mer imponerande än den andra. Personer som skulle tagits mot med öppna armar i vilken organisation som helst. Nu satt de här, och ville spendera del av sin fritid med att få framtiden att komma snabbare.

Det starka fokuset på en positiv framtid och att vi vågade vara enbart optimister attraherade uppenbarligen människor. Det var dags att ta detta från en hobby, till något stort.

Insamlingsstiftelsen Warp Institute

I början av sommaren 2017 lämnade jag och Patrik Nyström in en ansökan till länsstyrelsen i Stockholm om att bilda Insamlingsstiftelsen Warp Institute. I stiftelseförordnandet står bland annat att "stiftelsens övergripande ändamål är att ge människor en positiv syn på framtiden och öka deras möjligheter att på olika sätt påskynda utvecklingen mot en bättre framtid".

Det är Make the Future Come Sooner på juridiska.

En stiftelse måste ju dra in pengar till sin verksamhet, och vi såg att det bästa sättet för det, samtidigt som vi fick sprida budskapet, var att hålla föreläsningar och workshops. Patrik och jag satte ihop en föreläsning som heter Digitalisering är bara början. För det är just så det är. Digitaliseringen är inte slutet på utvecklingen, inte heller den enda teknikutvecklingen av vikt. Och när en produkt digitaliseras går den igenom flera faser, beskrivet av Peter Diamandis och Steven Kotler som sex D – digitization, deception, disruption, demonetization, dematerialization, och democratization.

Vi började höra av oss till företag och organisationer och fick snabbt fler bokningar. Deloitte, Creades, Rud Pedersen, Diplomat, Företagarnas styrelse som gillade det så mycket att de bokade oss för deras förtroendevalda också, Studieförbundet Vuxenskolan, Lundbergs, Lärarnas Riksförbund, med flera. Hos Creades fick vi se Sven Hagströmer i en Hololens från Microsoft. Även tidigare försvarsministern Sten Tolgfors har nu kikat in i AR-världen.

Sveriges mest optimistiska Facebookgrupp

Att ordna fysiska event är både bra och roligt, men tar mycket tid och energi. Därför pausade vi den verksamheten för att i stället öka vår närvaro online. Sommaren 2017 startade vi Sveriges mest optimistiska Facebookgrupp. Enda platsen på nätet där man enbart får vara positiv. En redaktion postar ett inlägg per dag. Ofta är det något teknikrelaterat, men på måndagar kör vi Äntligen måndag, oftast med en positiv statistik över världens utveckling. På fredagar är det Fredagsfrågan och på lördagar kör jag ett Lördagstips.

Gruppen har växt stadigt och har nu över 4 000 optimister i sig. Visst kommer det negativa synpunkter ibland, men överlag fungerar det över förväntan. Efter ungefär ett år, fick vi den här kommentaren, som sätter fingret exakt på syftet med gruppen:

Jag har varit med i den här gruppen rätt länge nu, och det har blivit en daglig glädjedos. Både de mer faktafokuserade inläggen om initiativ och förändringar och de mer idéfokuserade om till exempel synsätt ger mig framtidshopp och lust att vara delaktig i en förändring. Ni pratade förut om att starta upp en mer internationell systergrupp, hur går det med det?

– Kerstin Beckman

Den internationella systergruppen, som Kerstin efterfrågar, har vi inte startat ännu, men det är på gång inom en inte alltför lång framtid.

Vad betyder Warp?

Warp betyder böja på engelska. Därför har det fått ge namn till warp speed, som bland annat Kirk och Picard använder sig av på U.S.S. Enterprise. De kan färdas snabbare än ljuset, genom att böja – warpa – tid och rum.

Dels symboliserar namnet att vi vill snabbt mot framtiden. Men också hur utvecklingskurvan för teknik, och mänskligheten, böjs. Teknikutveckling går snabbare och snabbare, kurvan warpar.

Vad vi vill göra är att böja den ännu mer, ännu snabbare. Den övergripande utvecklingen genom mänsklighetens historia har alltid inneburit att vi har fått det bättre. Vi lever längre, hälsosammare och fredligare. I framtiden kommer vi ha det ännu bättre. Därför vill vi, precis som U.S.S. Enterprise, böja tid och rum för att få en positiv framtid att komma snabbare.

Warpeffekten – så får vi en bättre framtid att komma snabbare

Vintern 2018-19 kommer boken Warpeffekten ut. Den effekt som gör att människans utveckling alltid accelererar. Den ena delen handlar om tekniken i sig, Moores lag och annan exponentiell tillväxt. Den andra delen om hur innovation drivs av människors idéer och har så gjort genom hela människans historia. Ju fler människor som kommer online, ju fler som får tänka fritt, desto fler idéer och snabbare utveckling.

Boken är en förklaring till idéerna bakom Warp Institute och hur vi vill förändra världen. För även om det nästan känns så, är utvecklingen inte automatisk. Den skapas alltid av människor. Men nu har vanligt folk, som du och jag, större chans till påverkan än någonsin tidigare. Framförallt om vi inser att vi ska samarbeta med andra.

En global moonshot factory

När John F. Kennedy satte upp målet att ta människan till månen och tillbaka innan 60-talets slut blev det historiens mest kända moonshot. Ett mycket högt uppsatt mål. På den tiden behövde man leda en nation för att verkligen kunna sätta upp och genomföra moonshots, både i rymden och på jorden.

1960-talet är inte så länge sedan, men världen har förändrats kraftigt sedan dess. Tack vare datorer, internet och digitalisering har vanligt folk nu större krafter och möjligheter till makt än någonsin tidigare. Trots det domineras världen fortfarande av centraliserade institutioner. Säkerhetsråd, regeringar, centralbanker, bolagsstyrelser och kommunstyrelser. Överallt sitter representanter utsedda av folket eller av folk som folket utsett i flera led.

Det har varit en framgångsrik modell eftersom den löst två tidigare problem. För det första ett informationsproblem, där nyheter tidigare färdats långsamt, om de kom fram alls. För det andra det praktiskt svåra i att låta stora grupper människor rösta alltför ofta. Vi klarar av val med några års mellanrum, eller i ett bolag eller förening en gång per år, men oftare än så blir väldigt krångligt. Därför har det varit smartare att utse representanter.

Den digitala utvecklingen och internet har löst de två problemen. Information finns i överflöd och det är inte längre särskilt krångligt att låta många rösta. Därför kommer vi kunna se enorma communities växa fram, som styrs och finansieras av människorna i dem. En miljon människor som lägger en hundring i månaden, motsvarande ett Spotifyabonnemang, ger en årlig budget på 1,2 miljarder kronor. Trots en liten ekonomisk insats av varje person blir det sammanlagt en rejäl budget.

Dessa communities kommer vara globala och i vissa fall innehålla miljontals människor, till och med hundratals miljoner människor. Deras makt kommer överstiga de allra mäktigaste centraliserade institutionerna som styr världen idag.

Just därför är det ett sådant community vi bygger. Vi tänker samla en miljon optimister, minst, i ett globalt community. Om vi lyckas få människor från hela världen med olika bakgrunder, kulturer, kunskaper, erfarenheter – och olika idéer – så kommer världens mest spännande idéer födas där. Eller ska jag säga, solsystemets mest spännande idéer?

Warp Space Program är ett sådant community. Tillsammans kommer tiotusentals, kanske hundratusentals människor, hitta och finansiera rymdmissioner. Nuvarande projektet är Beyond Atlas, den första privata missionen till en asteroid. Vi kommer crowdfunda halva kostnaden, cirka 1,5 miljoner dollar. Om vi lyckas kommer vi tillsammans bestämma vilka nya projekt vi ska ta oss an. Gör vi det flera gånger, så har vi ett eget rymdprogram. Sådant som bara Sovjetunionen och USA hade för femtio-sextio år sedan.

Kan vi göra det på rymdområdet, så kan vi klara det på vilket område som helst. Tillsammans kan vi bestämma vilka av idéerna som är bäst och viktigast att genomföra – och tillsammans förverkliga dem. Om vi lyckas så har vi skapat en global moonshot factory och ha en stor möjlighet att hjälpa till att warpa utvecklingskurvan mot en bättre framtid.

Mathias Sundin
Medgrundare och arbetande ordförande

Grundare

Lunchkamraterna som tillsammans kom på idén att skapa Warp Institute: Kristian Hultqvist, PR-konsult. Peter Kjällkvist, kommunikationsansvarig. Waldemar Ingdahl, journalist. Patrik Nyström, vd och entreprenör. Christoffer Littorin, business director. Jesper Petersson, web analyst. Mathias Sundin, tidigare riksdagsledamot och entreprenör.

Stiftelsegrundare: Patrik Nyström, Mathias Sundin.

Verksamhet

Mathias Sundin är idag arbetande ordförande och den som leder verksamheten. Magnus Aschan kom in som volontär i verksamheten 2017 och har idag en ledande roll som redaktör för Sveriges mest optimistiska Facebookgrupp, rapportförfattare och både formell och informell ledare i stiftelsen. Patrik Nyström är en aktiv styrelseledamot och sköter bland annat ekonomihanteringen.

Advisory Board

Richard Maltsbarger, tidigare vice vd för Lowe’s, ett av USA:s största företag med 280 000 anställda.

Birgitta Ohlsson, tidigare EU-minister och riksdagsledamot.

Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden och framtida astronaut.

Tom Skalak, senior advisor till Alibaba-grundaren Joe Tsais stiftelse och tidigare vd för Microsoft grundaren Paul Allens Frontiers Group.

Böcker

Här några bra böcker att läsa om du vill förstå hur vi i Warp tänker och ser på världen.

Videos

Mathias Sundin, TEDx, Why ideas are worth spreading.

Kurzgesagt, A selfish argument for making the world a better place.

Steven Pinker, Is the world getting better or worse?

Hans Rosling, The best stats you’ve ever seen.

Peter Diamandis, The future is faster than you think.